Η αγοραπωλησία και η ενοικίαση ακινήτων είναι ως γνωστόν δύο βασικές λειτουργίες ενός κτηματομεσιτικού γραφείου.

Σε συναλλαγές τέτοιου είδους ο κύριος στόχος του κτηματομεσίτη, καθώς και των συμβαλλομένων, είναι η προσφορά να ταιριάξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την ζήτηση.

Με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό του γραφείου μας και τις γνώσεις που διαθέτουμε, είμαστε εδώ για να Σας βοηθήσουμε στην εξεύρεση του κατάλληλου πωλητή ή αγοραστή του ακινήτου που σας ενδιαφέρει.

 

 Πληροφορίες για τον Πωλητή

 

  • Ανοικτή Εντολή Ανάθεσης Πώλησης Ακινήτου

 

Είναι η εντολή του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου προς τον κτηματομεσίτη επαγγελματία, όπου ο ιδιοκτήτης αναθέτει στον κτηματομεσίτη την προώθηση του ακινήτου στην αγορά. 

Η απλή αυτή εντολή δεν έχει χρονικό περιορισμό, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αναθέσει το ίδιο ακίνητο και σε άλλα κτηματομεσιτικά γραφεία και υποχρέωση αμοιβής έχει μόνο απέναντι σε εκείνο το γραφείο που θα ολοκληρώσει την πώληση του ακινήτου.

 

Τα ΣΥΝ: Ανάθεση μπορείτε να κάνετε και σε άλλους κτηματομεσίτες, που πιθανόν να έχουν τον κατάλληλο πελάτη. Δεν επιβαρύνεστε έξοδα επίδειξης και διαφήμισης.

 

Τα ΜΕΙΟΝ: Όταν σε ένα ακίνητο εμπλέκονται πάνω από 2 κτηματομεσίτες, έχουν την τάση να μην το προβάλλουν όπως θα έπρεπε, αφού το κόστος για τις επιδείξεις είναι μεγαλύτερο από την πιθανότητα να το πουλήσουν οι ίδιοι και όχι οι συνάδελφοί τους.

 

  • Αποκλειστική Εντολή Ανάθεσης Πώλησης Ακινήτου 

 

Η αποκλειστική εντολή, που εφαρμόζεται διεθνώς, ορίζει ότι για συγκεκριμένο συμφωνημένο χρονικό διάστημα ο συγκεκριμένος κτηματομεσίτης αναλαμβάνει κατά αποκλειστικότητα την προώθηση του συγκεκριμένου ακινήτου στην αγορά. Συνήθως το χρονικό αυτό διάστημα κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1 έτος, αναλόγως το ακίνητο.

Στο αποκλειστικό αυτό διάστημα ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το αναθέσει σε άλλον επαγγελματία, ούτε να το πουλήσει ο ίδιος. 

Αν το κάνει, θα υποχρεούται να πληρώσει στον κτηματομεσίτη την συμφωνημένη αμοιβή, ακόμη κι αν ο κτηματομεσίτης δεν μεσολάβησε για την πώληση. 

 

Τα ΣΥΝ: Αφού μας αναθέσετε την αποκλειστική διάθεση του ακινήτου Σας στην αγορά αποφεύγετε την χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία συνεννόησης με άλλα κτηματομεσιτικά γραφεία. Ενημερώνουμε συχνά του συναδέλφους μας για τις αποκλειστικότητες που διαθέτουμε και έτσι το ακίνητο είναι σαν να υπάρχει σε πολλά γραφεία συγχρόνως.

Για εσάς αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να συζητάτε, να δημοσιοποιείτε την πώληση ή ενοικίαση του ακινήτου Σας σε πολλά άτομα. 

Αν το ακίνητο υποδεικνύεται από πολλά κτηματομεσιτικά γραφεία, συνήθως χάνει μέρος της αξίας του και ο ιδιοκτήτης χάνει μέρος της διαπραγματευτικής του δύναμης. 

Με την αποκλειστική ανάθεση ελέγχετε την κατάσταση του ακινήτου σας στην αγορά, εξοικονομείτε χρόνο και δεν αγωνιάτε για την σωστή υπόδειξη σε κατάλληλους αγοραστές.

 

Τα ΜΕΙΟΝ: Κατά το χρόνο που ισχύει η εντολή αποκλειστικότητας δεν δικαιούστε να προβείτε στην πώλησή του χωρίς να καταβάλετε την συμφωνημένη αμοιβή στο κτηματομεσιτικό γραφείο που έχει την αποκλειστικότητα.